Rouwfotografie

Het maken van een fotoreportage wordt vaak geassocieerd met een heuglijke gebeurtenis, zoals een bruiloft of een jubileum. Daarmee wordt eigenlijk tekortgedaan aan de waarde die foto’s van een trieste gebeurtenis als een overlijden hebben. Rouwfotografie is van groot belang bij de verwerking van het overlijden van een dierbare. Een gepaste fotoreportage waarin het afscheid en de uitvaart van een overledene op gepaste wijze wordt vastgelegd, biedt troost aan de nabestaanden. Foto’s helpen bij de verwerking van het verlies tijdens het rouwproces.

Afscheid nemen doet pijn

Als wij een dierbare verliezen, komt dat hard aan. Zelfs al weet je dat de persoon in kwestie een hoge leeftijd heeft bereikt, of moegestreden is na een ernstig ziekbed. Het is altijd moeilijk, want het afscheid is onherroepelijk. De nabestaanden brengen de tijd rond het overlijden en de begrafenis van de dierbare vaak in een soort roes door. Er moet immers van alles geregeld en gedaan worden om een waardig afscheid te realiseren. Tijd om te rouwen en om alles wat er gebeurt goed op te nemen is er dan ook vaak niet. Een fotoreportage waarin de uitvaart wordt vastgelegd, kan naderhand helpen bij de rouwverwerking en troost bieden.

Troost voor afwezigen

Het komt voor dat familieleden of vrienden van de overledene niet in de gelegenheid zijn om afscheid te nemen en de plechtigheid bij te wonen. Voor hen is het troostvol om de foto’s te kunnen zien. Zo kunnen zij het hele gebeuren beter plaatsen en verwerken.

Kies de juiste fotograaf voor rouwfotografie in omgeving Rotterdam

Niet elke fotograaf is in staat om een mooie, gevoelige rouwfotoreportage te maken. Dat vereist de nodige kennis en ervaring die ik in de praktijk heb opgedaan. Bij rouwfotografie draait het om gevoel esthetiek en respect. Het is belangrijk om de sfeer van het moment goed vast te leggen. Het is immers voor de nabestaanden van groot belang dat de fotograaf het afscheid en de plechtigheid goed in beeld brengt.

Een goede voorbereiding is belangrijk

In het geval van rouwfotografie is er doorgaans niet veel tijd. Toch is een goede voorbereiding erg belangrijk. Ik wil graag weten wat de nabestaanden wel- en wat zij niet gefotografeerd willen hebben. Dat is natuurlijk zeer persoonlijk. Daarom zijn goede duidelijke afspraken daarover erg belangrijk.

Het komt bijvoorbeeld voor dat de nabestaanden niet willen dat de overledene in beeld wordt gebracht. Deze willen zij dan liever herinneren zoals hij of zij was. Daar heb ik alle begrip voor. Alle wensen worden door mij gerespecteerd.

Mijn werkwijze

Bij rouwfotografie ga ik altijd omzichtig te werk. Vanzelfsprekend ben ik ruim op tijd aanwezig op de locatie of locaties waar ik foto’s ga nemen. Zo kan ik rustig, zonder dat ik stoor, de omgeving verkennen voor de beste invalshoeken.

Tijdens het afscheid en de uitvaart probeer ik mijzelf zoveel mogelijk onzichtbaar op te stellen, zodat het afscheid en de plechtigheid niet worden verstoord door de fotograaf.

Informeer de aanwezigen

Het is fijn als u de aanwezigen bij het afscheid en de begrafenis of plechtigheid informeert dat er foto’s zullen worden genomen. Dan weet iedereen waar ik voor kom. Ik houd mijzelf altijd zoveel mogelijk op de achtergrond en gedraag en kleed mij gepast. Toch kan het voorkomen dat de aanwezigheid van een vreemde die foto’s neemt een verontrustende uitwerking op aanwezigen kan hebben.

Kies ook om dit moeilijke moment vast te leggen

Neem gerust contact met mij op om de wensen kenbaar te maken en te overleggen wat er mogelijk is. Ik ben te bereiken via mail op info@eveliendehaasfotografie.nl of telefoon op 06-10802662.

Tarieven

Hier geef ik een indicatie voor mijn tarieven voor een bruiloft maar voor een duidelijke offerte kunnen jullie mij mailen.

Over Evelien de Haas

Fotograferen vind ik super leuk omdat ik mensen er blij mee kan maken. Mag ik jullie ook helpen aan een tastbare herinnering voor later?

Bekijk blog

Hier kunnen jullie zien wat ik allemaal uitspook, niet alleen bij een bruiloft maar ook met de greenscreen of bij een leuke fotoshoot.

Laatste nieuws & blog

Niet geschoten is altijd mis!

Neem contact op

    Voor offerte GreenScreen klik hier!